Mi a herpesz vírus? Hogyan működik a herpesz vírus?

A Herpes Simplex vírus (HSV) nyolc alcsoportja közül, melyek az emberre is veszélyesek, két fajtát szükséges kiemelnünk: a HSV-1 és HSV-2 vírust.

Előbbi az ajakherpesz, (vagy a szemen található szaruhártya-herpesz), utóbbi a nemi szerveken található (ún. genitális) herpesz okozója.

A fenti megállapítás azonban nem örök érvényű, ugyanis előfordulhat, hogy a nemi szerveket a HSV-1 támadja meg…

A herpesz fertőzés átadható: Cseppfertőzéssel terjed!

Az idülten fertőzötteknél a tünetmentes időszakok sem jelentik azt, hogy nem kell számolni a fertőzésveszéllyel!

A ’herpeszesedés’ folyamata

A herpesz vírus az idegdúcokban telepszik meg, majd eljut az idegsejt által érintett bőrterületre, ahol már a bőr sejtjeit támadja meg.

Saját DNS-ébe kódolt információk alapján a vírus gazdasejtje több száz ’másik vírust’ hoz létre. Továbbá, elősegíti olyan enzimek képződését is, melyek a vírus továbbterjedését teszik lehetővé.

A HSV fertőzés hólyagok megjelenésével jár

Az érintett bőrfelületen, vagy a nyálkahártyán vírussal és folyadékgyülemmel teli hólyagok képződnek.

A hólyagokat nem érdemes piszkálni, hiszen egyrészt kifakadhatnak és fertőződhetnek, másrészt a nyomogatás a vírussal teli gyülemet tovább préselheti a szomszédos bőrterületen, mely szintén a továbbfertőződésnek ágyaz meg.

Azt követően, hogy a hólyagosodás (’erupció’) lezajlott, a herpesz külső nyomai eltűntek. Ugyanakkor maga a vírus továbbra is ott lappang hordozójában: ún. szunnyadó állapotban marad az idegdúcokban.

Hosszabb-rövidebb idő elteltével a vírus képes lehet újra aktiválódni, szaporodni, és megjelenni azon a területen, ahol azt korábban is tette.

A HSV fertőzés fellángolását kiválthatja:

 • láz,
 • napégés,
 • menstruáció,
 • stresszhatás,
 • vagy az immunrendszer gyengült állapota.

A herpesz lefolyása

A herpesz lefolyása alapvetően 4 fázisra osztható:

 1. A jellegzetes pirosra színeződő bőr viszketni kezd. A viszketés égető érzéssel párosul, mely egyértelművé teszi a herpesz gyanúját.
 2. Kezdetben apró, kicsi hólyagocskák jelennek meg.
 3. A fájó és duzzadó hólyagok kifakadhatnak, és nedvező fekélyek keletkezhetnek. Fertőzésveszély szempontjából ez a legveszélyesebb fázis!
 4. A hólyagok száradni, sebesedni kezdenek. A szintén érzékeny hegek típusfüggő, hogy kinél mennyi ideig láthatóak.

Herpeszre utaló, egyértelmű tünetek:

Szokás mondani, hogy a herpesznek két összetéveszthetetlen tünete van, melyek  az arcon, a szem és száj, illetve a nemi szervek környékén, netán a végtagokon jelenhetnek meg.

A viszketés – A herpesz fertőzés bevezető tünete a vörösödő bőrfelület viszketése. A viszketés az érző idegek izgatásából fakad.

A hólyagok – A viszketést követően fokozatosan keletkeznek – az első vagy a második nap után – hólyagok, melyek piszkálás hatására ki is fakadhatnak. A herpesz ebben stádiumban fertőz igazán!

5-10 nap elteltével az idő közben varasodó, kisebesedő hólyagok jellemzően eltűnnek.

Kezelés és megelőzés

A herpesz vírus teljes kiirtására ellenszert nem ismerünk jelenleg!  Ezért is helyeződik nagy hangsúly a sikeres kezelésre, illetve a megelőzésre! Ismerkedjen meg a kezelés és megelőzés alapvető lehetőségeivel! >>>

Tudnunk kell, hogy vannak akik számára a herpesz kenőcsös kezelése hatástalan, így ilyen esetekben érdemes a megelőzésre, étrend-kiegészítők fogyasztására nagyobb hangsúlyt fektetni.

Segítünk! 5+1 kezelési lehetőség herpesz esetére – Olvasson tovább! >>>

További tudnivalók a fertőzésről:

» Amennyiben a HSV fertőzés a szájüreget éri, a szájüreg nyálkahártyáján keletkeznek fekélyes elváltozások. herpesz_virus

Ezek a fekélyek akár 10-14 napig is tarthatnak, sokszor olyan kelletlenek is tudnak lenni, hogy az ivás – evés is komoly fájdalommal jár… Ugyanakkor van, hogy egyetlen tünete a duzzadt így

Ez a fajta herpeszes fertőzés (szakszóval a ‘gingivosztomatitisz herpetika’) főleg gyermekek betegsége.

» Előfordulhat, hogy a HSV-1 és HSV-2 vírusok a hámhiányos ujjbegyen át hatolnak be a szervezetbe (ezt nevezzük ’herpeszes ujjbegygyulladásnak’).

» A HSV-fertőzés általában könnyen felismerhető. Ellenkező esetben labor-  vagy például vérvizsgálattal egyértelműen kimutatható a vírus jelenléte.

Újfajta vérvizsgálatokkal egyértelműen megkülönböztethető a HSV-1 és HSV-2.

» Immunrendszerünk antitesteket termel a HSV vírusok ellen. Azonban ezek az antitestek sem sem jelentenek maximális garanciát arra, hogy a vírus újra ne tudjon aktiválódni!

HSV-1 és HSV-2

(1) A HSV-1 fertőzés helye jellemzően az arc, az ajkak, a száj, a szem esetleg az orr környezete.

A vírussal történő első érintkezés általában már gyermekkorban megtörténik. Elmondható az is, hogy a felnőttek 30-90%-a rendelkezik HSV-1 antitestekkel – Tehát már korábban átesett a fertőződésen!

A HSV-1 alapvetően a bőrt és a test külső felületét betegíti meg.

Ritkán ugyan, de megeshet, hogy a belső szerveket, akár az agyat is károsíthatja. Például az ún. ’herpesz enkefalitisz’, azaz a herpeszes agyvelőgyulladás lázzal, görcsrohamokkal, zavartsággal jár, de akár a legsúlyosabb következményeket is előidézheti…

Előfordulhat, hogy megtámadhatja a szem szaruhártyáját (’herpeszes szimplex keratitisz’) is. A fájdalmas fekély elhomályosíthatja a látást, a szaruhártya pedig idővel fátyolosodhat.

(2) A HSV-2 szexuális úton terjed, és a nemi szerveken okozza a hólyagok és fekélyek megjelenését.

A HSV-2 elleni antitesteket általánosságban a felnőttek kb. 30%-ánál lehet kimutatni – Tehát ennyien érintettek.

A HSV-2 fertőzésen is át lehet esni tünetmentesen… A másik véglet az, amikor évente 2-3 alkalommal is visszatérhet a fertőzés.

A HSV-2 által okozott nem szervi fertőzés először mindig súlyosabb és elhúzódóbb, mint mondjuk egy ajakherpesz. Az égető és viszkető érzés mellé gyakorta láz és általános levertség is társulhat.

Magát a nemi szerveken fellángoló hólyagosodó herpeszt 2-3 nappal korábban bizsergő kellemetlenség, csípőtáji fájdalom jelezheti előre. Ezt követően jelennek meg a nemi szervek bőrén, vagy nyálkahártyáján a jellemzően vörös körvonalú hólyagok.

1-2 hét általában elegendő a gyógyuláshoz!

A hólyagok érzékenyek, könnyen felszakadhatnak, mely a fertőzés továbbterjedését is okozhatja:

 • Hólyagok keletkezhetnek a nemi szervek környékén,
 • az ülepen,
 • a végbélnyílás környékén,
 • a szeméremajkakon (ez kimondottan fájdalmas lehet),
 • a fertőzés érintheti a húgycsövet is (fájdalmas vizeléssel társul),
 • de például kevésbé fájdalmas hólyagok fejlődhetnek a hüvelyben és a méhnyakon is.

A HSV-2 veszélyes lehet a magzatra nézve, megbetegítheti azt, a magzat fejlődési rendellenességeit okozhatja. Tudjon meg többet a nemi herpeszről! >>>